Kombinera träning och jobb

Något som många kämpar med idag är att hinna med träningen bland vardagens alla andra måsten – hushållssysslor, skjuts till barnens aktiviteter och jobb, för att bara nämna några. En sak som kan underlätta livspusslet är om man kan kombinera tiden man tillbringar på jobbet med träningen, och med en tillåtande arbetsgivare är det ofta fullt möjligt.

En möjlighet som många utnyttjar är till exempel att ta någon timmes längre lunchrast, och träna mitt i arbetsdagen. Det innebär att man redan är klar med dagens träning när man slutar jobbet, vilket betyder att man kan ägna sig åt att fixa middag och umgås med sin familj istället. Att träna på lunchrasten behöver inte ens betyda att man slutar senare än vanligt – flera studier har visat att många av de timmar vi tillbringar på kontoret ändå inte är effektiv arbetstid. Om man väljer att arbeta effektivt de timmar man är på jobbet kan man med andra ord avvara en timme till träning utan problem.

Ännu bättre är det dock om man kan träna på betald arbetstid. Sådana möjligheter uppstår inte ofta, men om ens företag till exempel ska anordna någon typ av kick-off eller konferens kan man alltid föreslå att aktiviteterna under eventet går åt det sportigare hållet. Man kan till exempel vända sig till Äventyrsbanan när man ska ordna företagsaktiviteter i Stockholm – då kommer man att få gott om motion och friskluft även på arbetstid.

För många arbetsgivare är det en självklarhet att de anställda ges möjlighet att ägna sig åt motion och träning, eftersom det leder till friskare medarbetare, vilket i sin tur leder till att de arbetar med produktivt och effektivt. Som ett led i detta får anställda vanligtvis friskvårdsbidrag, vilket man till exempel kan använda för att köpa ett medlemskort på ett gym – förslagsvis ett nära ens arbetsplats, så att man kan utnyttja den där långa lunchrasten för att träna. Vissa arbetsgivare går till och med så långt att de skapar ett gym på arbetsplatsen för sina anställda. Ett annat alternativ är självklart att träna direkt innan eller efter jobbet. Fördelen med det (förutsatt att gymmet ligger nära jobbet eller på jobbet) är att man slipper slösa tid på transportsträckan till och från gymmet.