När dålig andedräkt påverkar träningen

Har du inte upplevt ihållande dålig andedräkt är det svårt att sätta sig in i hur det känns. Men för dem som har den här typen av problem blir vardagen påverkad på ett väldigt negativt sätt. Det blir svårt att umgås med andra på ett avslappnat sätt eftersom oron över andedräkten hela tiden är där. Är du osäker på om du luktar illa ur munnen finns olika sätt att ta reda på det och få hjälp.

Enkla tips och råd

Utöver jobbet, som kan vara en situation där dålig andedräkt är nog så jobbig, är gymmet också en plats där oron över andedräkten kan vara påtaglig. Att lukta svett är såklart vanligt vid träning, men om doften från din kropp eller mun blir obehaglig är det lätt att både du och andra tycker det känns olustigt, pinsamt och otrevligt. Resultatet blir lätt att du håller dig undan från gymmet, och även om det går att träna hemma så ska inte den här sortens bekymmer hålla dig ifrån dina vardagliga aktiviteter. För att få hjälp med dålig andedräkt kan du först prova olika enklare metoder som du kan genomföra hemma och se om det hjälper. Att andas genom näsan är en första bra metod då det inte gör munnen lika torr som vid andning genom munnen. Andra sätt för att hålla salivproduktionen igång, till exempel genom att äta mat som behöver tuggas, att dricka vatten regelbundet samt att eventuellt använda tuggummi, sugtabletter eller speciell spray som motverkar muntorrhet.

Glöm inte bort tungan

Att sköta om din övriga munhygien är också av stor vikt. Borsta tänderna varje morgon och kväll, håll tandköttet friskt genom att använda tandtråd eller liknande och använd munskölj som är framtagen specifikt för dig som lider av dålig andedräkt. Sköt även om din tunga för där samlas mycket skräp varje dag som skapar beläggningar. Olika hälsotillstånd som till exempel candida kan också orsaka detta. Du kan skrapa tungan med en tungskrapa eller liten sked för att hjälpa till att hålla tungan ren. Det finns ett flertal olika produkter på marknaden som är framtagna speciellt för problem med andedräkten, så leta runt, prata med personalen på ditt apotek och följ deras råd. Tala även med din tandläkare som har stor kunskap om den här sortens problematik och vad som kan göras åt det. Förhoppningsvis ska du snart må bättre och känna dig stärkt i självkänslan – alla längtar efter att se ditt leende, både hemma, på jobbet och på gymmet!