Träna på arbetstid med friskvårdsbidrag

Allt mer forskning bevisar att träning är viktigt för att vi ska må bra fysiskt och psykiskt. Det hjälper oss också att utföra våra jobb på ett bättre sätt eftersom vi genom att röra på oss regelbundet orkar mer med vår kroppsstyrka och bland annat ökar vår förmåga till koncentration, stabiliserar vårt humör och förbättrar våra sömnmönster. Motion och träning hjälper också vår kropp att helt kostnadsfritt producera olika hormoner som får oss att må bättre. Många arbetsgivare använder sig av möjligheten att erbjuda sina anställda motions- och friskvårdsaktiviteter, eftersom det räknas som skattefria förmåner så länge det erbjuds hela personalen. Det finns också arbetsgivare som tillåter de anställda träna på arbetstid. Det finns inget fast belopp på vad du kan få i friskvårdsbidrag, men det finns ett tak på 5000 kronor. Tidigare har vissa dyrare sporter inte räknats in i friskvårdsbidraget. Anledningen till det är att dessa sporter inte bedömts som en form av enkel motion.

Större möjlighet att välja motionsform

Nu kommer snart trettio år gamla regler att ändras. I år beslutade högsta förvaltningsdomstolen att även dyrare sporter omfattas av friskvårdsbidraget. Det betyder att till exempel ridning och golf kan räknas in numera. Det är fortfarande arbetsgivaren som bestämmer om att överhuvudtaget erbjuda friskvård till sina anställda och vilka aktiviteter de ska godkänna. Det betyder att även att om Skatteverket inte förbjuder golf som friskvård, kan en arbetsgivare göra det. Jämfört med för trettio år sedan finns det ju i dag också fler möjligheter att hyra hästar, utrustning, kläder och lärare. Men de nya reglerna har också vissa begränsningar. Medlemsavgifter kan till exempel inte beviljas. Att utnyttja friskvårdsbidraget fungerar på olika sätt hos olika arbetsgivare. Vissa arbetsgivare betalar ut kostnaderna i efterhand, när den anställde visat upp ett kvitto för kostnaderna. Andra arbetsplatser delar ut checkar eller kuponger som fungerar som betalning på vissa anläggningar som finns registrerade på en hemsida eller dylikt. Det går inte att byta ut den här förmånen mot kontant ersättning. Men det är alltså viktigt att ta reda på vilka sporter och motionsformer som är tillåtna på just ditt arbete.

En högre vinst för samhället

Nu kan vi alltså tolka det som att reglerna för friskvårdsbidrag öppnar upp nya möjligheter för utövarna av sport och motion, och att friskvårdsbidraget nu mer följer utvecklingen i tiden. Urvalet bli bredare och mer spännande och kan göra så att fler människor lockas av att utnyttja bidraget och därmed kan arbetsgivare se till att en större del av befolkningen mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det är en viktig förebyggande åtgärd som görs till en låg kostnad för samhällsekonomin. Det är ju fortfarande individen som själv står för kostnaderna för sina kläder, material och utrustning. De nya bestämmelserna kan också locka människor att prova på fler olika former av friskvård och motion så att utövandet blir mer mångsidigt för “nybörjare” eller för den som har svårt att fastna för en sport. Om en arbetsgivare söker ny personal, eller om du själv är intresserad av att hitta ett nytt arbete, kan rekrytering Stockholm till kontor vara till hjälp. Glöm då inte att väga in friskvårdsbidraget i det hela.